Vagyonszerzési illeték

A vagyonszerzési illeték fogalmával a hétköznapi ember is gyakran találkozik, hiszen akár autó, vagy motor, vagy akár haszongépjármű vásárlásánál a tulajdonjog megszerzéséhez illetéket kell fizetnie, amelyet a gépjármű teljesítménye és életkora határoz meg. Míg az ingatlanok esetében fizetendő vagyonszerzési illeték a vételár négy százaléka, addig a gépjármű életkora csökkenti az illeték mértékét. Hasonlóan más jogszabályokhoz a vagyonszerzési illeték szabályai is folyamatosan változnak, ezért sem nem árt tisztában lenni az aktuális fizetnivalókkal.

Magyarországon a jogszabályok szerint a jövedelem után adót kell fizetni, vagyonszerzés esetén pedig az állampolgároknak illetékfizetési kötelezettségük van. Mindkét összeg az állam bevételeként realizálódik, de számos különbség van a kettő között. Leegyszerűsítve amennyiben valaki eladja az ingatlanát, akkor azután adót fizet, ha viszont ingatlant vásárol, akkor pedig illetéket kell fizetnie.

A vagyonszerzési illeték egy olyan állami bevétel, amelyet az állam feladataira és működésére, valamint állami feladatok ellátására arányossági alapon szed be. Nem függ sem a vevő sem az eladó akaratától, ezért célszerű az ár részeként elfogadni.

Az állam a beszedett illetékből finanszírozza például az állami szerveknek a működését, cserébe az állampolgár különböző szolgáltatást vehet igénybe. A vagyonszerzés előtt érdemes vagyonszerzési illeték kalkulátorral előzetesen számításokat végezni a várható költségek tekintetében.

A jelenlegi jogszabályok szerint 2020-ban a következő ügyletek esetében kell vagyonszerzési illetéket fizetni:

·         ingatlan vásárlás, haszonélvezeti jog szerzés

·         gépjármű vásárlás

·         értékpapír szerzés öröklés útján

·         hatósági árverésen szerzett ingóság

·         orvosi praxis szerzése

·         belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény, és részjegy esetében.

Ingatlanvásárlás

A gépjármű vásárlás mellett az ingatlan átruházás a leggyakoribb ügylet, amellyel a hétköznapi ember találkozik, ezért az otthon megszerzése előtt nem árt tisztában lenni a vásárlás egyéb vonzataival is.

A lakáseladás után a fő szabály szerint az eladónak adó fizetési kötelezettsége, a vevőnek pedig vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettsége keletkezik: az utóbbi a vételár 4 százaléka kerül bele az állami kasszába. A teljesség kedvéért az illeték felső határ is meghatározott: legfeljebb kétszáz millió forint, az egy milliárdot meghaladó ingatlan vételáránál. Az adásvétel aláírását követően a vevő kap egy NAV adatlapot, amelyen a NAV felé 30 napon belül be kell jelenteni a vagyonszerzést. Az illeték összegéről szóló határozatot később fogja a hatóság az új tulajdonos számára megküldeni. A NAV-tól indokolt esetben mérséklés, valamint részletfizetés is igényelhető.

A vevőt számos illeték kedvezmény illeti meg.

·         Cserére pótló kedvezmény

·         Fiatalok kedvezménye

·         CSOK keretében vásárolt ingatlan esetében érvényesülő kedvezmények

·         Új építésű lakások kedvezménye

Mentességi esetek

A jogszabályok szerint jelenleg ingyenes az egyenesági rokonok, a házastársak, egymás közötti ajándékozása, cseréje és adásvétele, valamint a testvérek közötti ajándékozás és öröklés is illetékmentessé vált.

Ha a telekvásárlást követő négy évben megtörténik az építkezés, akkor a telek után sem kell illetéket fizetni.

Gépjármű vásárlás

Hazai és külföldről vásárolt gépjármű esetében is, a vevőt illeték fizetési kötelezettség terheli (az egyéb költségek mellett), amelyet 15 naptári napon belül kell elintézni.

A vagyonszerzési illeték gépjármű (új és használt) esetén a teljesítménytől, és az életkortól függ, amelynek összege a jármű életkorával csökken.

Az elektromos autók után nem, de a hibrid autók után fizetni kell, pótkocsi esetében pedig a tömege lesz a meghatározó. Mentesül a vagyonszerzési illeték alól, ha a gépjármű átírás egyenesági rokonok között jön létre.

Kapcsolódó cikkek