Ingatlan adásvételi szerződés minta

Ingatlan adásvételi szerződés minta

Az ingatlan szerződésekkel kapcsolatos szerződések olyan speciális jogi környezet, amelynek szabályaival nem árt tisztában lenni a leendő ingatlan eladónak illetve vásárlónak. Ma már az interneten rengeteg információ érhető el, és letölthető dokumentumok, minták állnak rendelkezésre. Kérdés vajon az, hogy a laikus biztosan a megfelelő alaki és tartalmi követelményeknek megfelelő szerződés mintát használja?

Az ingatlan adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell számos elemet, amelyek jogilag érvényessé teszik, így ügyvédi ellenjegyzést is (vagy közokirati formában kell készülnie). Az ügyvéd szükségessége, közreműködése az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez kapcsolódik, valamint a jogszabályi előírások jogi képviselet meglétét írják elő a földhivatali eljárás során.

Ezen a ponton válik nélkülözhetetlenné a közjegyző illetve az ügyvéd közreműködése. A szerződést közjegyző által közokiratba foglalják a felek, illetve az ügyvéd ügyvédi ellenjegyzéssel látja el. Jó tudni, hogy az ellenjegyzés nélkül benyújtott kérelmet a földhivatal elutasítja, anélkül hogy hiánypótlásra szólítaná fel az ügyfelet.

Az interneten manapság könnyedén találni bármilyen témában letölthető, akár szerkeszthető ingyenes szerződésmintákat. Vannak olyan esetek, amelyeknél kiválóan használhatók, mint például a gépjármű adásvételi szerződés, de bizonyos helyzetekben érdemes kellő óvatossággal eljárni, hiszen az ördög gyakran a részletekben rejlik! A hibásan megírt szerződés az anyagi veszteségen túl akár olyan jogi következményekkel járhat, amellyel a laikus nincs tisztában, és utólag nehéz orvosolni a problémát.

A tapasztalatok szerint az ügyfelek olyan dokumentumokat is jóhiszeműen aláírnak (ilyen például a szándéknyilatkozat, vételi ajánlat), amelynek következményével, joghatásával nincsenek tisztában. Sokan már csak akkor fordulnak ügyvédhez, miután vételi ajánlatként bánatpénzt/foglalót fizettek ki.

Az adásvételi szerződések tekintetében körültekintően kell eljárni, hiszen egy hibás döntés évekig húzódó pereskedéshez vezethet. Egységes, minden részletre, egyedi élethelyzetekhez igazodó ingatlan szerződés nem található, hiszen minden lakás, ház egyedi jellemzőkkel rendelkezik, ilyen például a tulajdonviszonyok kérdése, amelyhez különféle jogok és terhek kapcsolódnak, de számtalan variációja van a vételár megfizetésének is, amelyeket ezek a dokumentumok teljes körűen nem képesek lefedni.

Gyakori élethelyzet napjainkban, hogy huzamosabb ideje külföldön élő ingatlantulajdonos kívánja eladni a magyarországi lakását. Ezt a szerződést személyes jelenlét nélkül, meghatalmazottja által is megteheti, viszont probléma akkor van, ha a meghatalmazott nem megfelelő ingyenesen letölthető meghatalmazás mintával jelenik meg, amely kötelező tartalmi elem híján megakasztja az adásvételi folyamatot.

Az ügyvédi képviselet célja egyrészt a tájékoztatás, másrészt a felmerülő kockázatok minimalizálása, hiszen egyre többet hallani a nagyértékű ingatlanok adásvétele során a szélhámosok vagy csalókról, akik sok-sok millió forinttal károsították meg a gyanútlan, laikus ügyfeleket.

A döntés meghozatalát sose tegyük meg azonnal, biztosítsunk lehetőséget az alapos áttanulmányozására, valamint ügyvéd általi véleményezésre. De legjobb tanács az, hogy az ingatlan adásvételi szerződés megírását bízzuk inkább szakemberre, hiszen az ingatlan az életünk talán legfontosabb vagyontárgya.

 

 

Kapcsolódó cikkek